Tati och Hamra krog…

Kära vänner! En nyhet utlovades av mig och Hamra krog för en vecka sedan. Och här är den. Jag VET att posten är lång, men tro mig, läs, håll ut och ett leende och en återställd tilltro till mänskligheten utlovas. Följande historia är magisk, smått rörande och helt enkelt underbar. Här kommer den! 
Jag och Nina bestämde oss för att göra en poster/logga/brand för Hamra krog och vi kontaktade vår vän Johan Carlgren på ”Carlgrens ord & bild” med idéer. Johan satte igång direkt och efter någon vecka fick vi åter ett förslag. Vi hade då försett Johan med en gammal filmaffisch med Jacques Tati som är en av våra idoler. Allt var klart och redo för tryck när Johan ringer och med uppgiven röst säger: Filmaffischen vi arbetat utifrån är inte alls gammal och konstnären David Merveille är högst levande. Johan lämnade två val: Att blunda och köra på eller helt resolut kontakta konstnären. Det visade sig då att denne David Merveille är idag den främsta Jacques Tati tecknaren med flertalet böcker och affischer med Tati. Jag skickade nervöst ett trevligt meddelande till David och efter tre dagar kom det ett nedslående svar från David på Instagram. 
Jo, det var han som var konstnären, men vad gällde rättigheterna så var saken än mer komplicerad. Alla hans verk ägdes av Jacques Tatis arvtagare genom Filmbolaget Les Films de Mon Oncle skapat av ingen mindre än Jacques Tatis dotter. (!) David antog att rättigheterna skulle kosta men föreslog att vi kontaktade Philipe som var VD för filmbolaget. Moloket skickade jag på vinst och förlust ett mail till filmbolagets VD och förklarade situationen. Samma dag får jag svar att: jo, bilden tillhör filmbolaget och han förklarade hur det fungerade med rättigheter, men framför allt att hela styrelsen (!) behövde vara delaktig i ett beslut. Jag ringde Johan och sade att vi får nog skissa på något annat. 
Samtidigt frågade VD:en om vi kunde berätta mer om vår verksamhet och jag svarade att vi var en liten bistro på Gotland osv. En vecka senare får jag ett svar som gör att håren reser sig: Philipe har pratat med styrelsen och de har valt att godkänna användadet exklusivt för Hamra krog! Den enda restaurangen i Sverige/Europa som fått tillstånd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s